DOOR ALEX S Op 8 september 1943 heeft de 8ste Luftwaffe Kriegsberichter-Kompanie een serie foto’s genomen van een Bf 109G-6 ergens in Kuban (oostfront). Deze machine werd gevlogen door de Duitse aas Gerhard Barkhorn. Op de bewuste dag heeft Barkhorn in de ochtend een Il-2 en een La-5 neergehaald. Later op de dag heeft hij nog een andere La-5 neergehaald waardoor zijn totaal aan overwinningen op 172 was komen te staan. De bewuste foto’s ware ergens rond het middaguur genomen – op 1 foto is de locale tijd op een officiers horloge te zien, 11:55. Dit houdt in dat Barkhorn net van een locale, vrije vlucht is teruggekomen.

De bewuste machine is een Bf 109G-6 gebouwd door Erla met een W.Nr.15909, initieel beoogd om als een G-5 Höhenjäger te worden gebouwd. Dit is evident door de aanwezigheid van een de kleine appendix bij de Beule aan de rechterkant van de motorkap en het ontbreken van de kleine luchthappers bij de zijraampjes bedoeld voor ventilatie. Door het ontbreken van een hermetisch dichtende pantserplaat aan de achterkant van de cockpitkap is dit duidelijk geen G-5.

Er is veel informatie over Gerhard Barkhorn en de door hem gevlogen vliegtuigen beschikbaar in het boek “Das vergessene As – Der Jagdflieger Garhard Barkhorn” ISBN 978-3-941437-22-7